Na nudę

inspiracje i pomysły

Kulinaria

  • niedziela, 08 lutego 2009
    • Kruche ciasteczka z twarogiem

      Rzadko wypróbowuję przepisy znalezione w czasopismach, ale ostatnio się złamałam i absolutnie nie żałuję, a przepis ląduje w ulubionych.

      Składniki:
      • 2 szklanki mąki
      • 10 dag masła
      • 2- łyżki cukru
      • 1 jajko
      • pół szklanki kwaśnej śmietany
      • sól
      Na nadzienie:
      • 50 dag mielonego twarogu
      • 2 żółtka
      • 1 torebka cukru waniliowego
      • 2-3 łyżki cukru
      • 3-4 łyżki śmietanki kremówki
      • 1 jajko do smarowania

      Sposób przygotowania:

      Mąkę połączyć ze szczyptą soli, przesiać. Dosypać cukier. Dołożyć schłodzone i pokrojone na małe kawałki masło. Siekać nożem, aż powstaną grudki. Następnie dodać jajko i śmietanę. Szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na około 30 minut do lodówki.

      Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem waniliowym i śmietanką. Posłodzić do smaku. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek. Wyciąć po 12 kółek o średnicach 12 i 8 cm. Na środku większych krążków położyć porcje nadzienia. Przykryć mniejszymi krążkami ciasta. Brzegi większych krążków posmarować roztrzepanym jajkiem, wywinąć i docisnąć do wierzchniej warstwy ciasta formując falbankę. Ciasteczka posmarować resztą jajka. Piec 30 minut w temperaturze 180 st.

      Najtrudniejsze jest nadanie odpowiedniego kształtu i ulepienie ciasteczek, ale gdy dojdzie się do tego jak to najlepiej zrobić, wychodzą pyszne! Absolutnie polecam.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mama_idalki
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 lutego 2009 18:13
  • wtorek, 12 czerwca 2007
    • Sernik brzoskwiniowy na zimno

      Już kiedyś ten przepis był tutaj, ale w ferworze porządków wyleciał. A jako, że jest naprawdę świetny, musi powrócić:

      Masa serowa:
      *3 serki homogenizowane waniliowe (3 x15 dag)
      *galaretka cytrynowa
      Masa śmietankowa:
      *1/2 litra śmietany 30%
      *2 łyżki żelatyny
      *3 łyżki cukru pudru
      Ponadto:
      *galaretka pomarańczowa
      *brzoskwinie w puszcze
      *biszkopty (ok. 8 dag)
      Przyrządzenie:

      Na dnie średniej wielkości tortownicy (o średnicy ok. 22 cm) rozłożyć biszkopty.
      Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać z serkami homogenizowanymi. Połowę brzoskwiń w puszcze pokroić w kostkę, dodać do masy serowej i wymieszać. Gotową masę wyłożyć na biszkopty. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut.
      W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie dodać żelatynę. Wymieszać i powstałą masę wylać na masę serową. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut.
      Na masie śmietankowej rozłożyć pokrojone w plastry pozostałe brzoskwinie.
      W 2 szklankach gorącego soku z brzoskwiń (jeżeli będzie go mniej, to należy uzupełnić wodą) rozpuścić galaretkę pomarańczową. Ostudzić i tężejącą galaretką zalać brzoskwinie. Schłodzić w lodówce.

      Smacznego!


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mama_idalki
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 czerwca 2007 21:50
  • poniedziałek, 11 czerwca 2007
    • Taglitelle z kurkami

      Sezon na kurki uważam za otwarty!!

      Ostatnio popadało trochę i mogłam przejść się do lasu na pierwsze tego roku grzyby. Pieprznik jadalny- popularne kurki są moim zdaniem o wiele smaczniejsze od innych grzybów. Mimo, że uwielbiam wszystkie i nawet pieczarki są imo świetne, to kurki należą do zupełnie innej klasy. O wiele wyższej klasy- zarówno smakowej, jak i wizualnej, co szczerze mówiąc jest dla mnie dość istotne podczas przyrządznia posiłku.

      A skoro mmy kurki, to czas na przepis na pierwszoligowe danie z ich udziałem- Tagliatelle z kurkami


      Pół kilo kurek
      makaron tagliatelle
      200ml gęstej śmietany
      1 cebula
      2-3 łyżki oliwy
      natka pietruszki, koperek, bazylia, trybula


      Umyte kurki pokroić na duże kawałki. Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać kurki i zioła. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem 10-15min. Ugotować i odsączyć makaron. Kurki zagęścić śmietaną. Polać makaron sosem.
      Można również makaron z sosem posypać parmezanem i zapiec w piekarniku.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      mama_idalki
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 czerwca 2007 04:02

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Kanał informacyjny

adopt your own virtual pet!