Na nudę

inspiracje i pomysły

Wpis

niedziela, 08 lutego 2009

Kruche ciasteczka z twarogiem

Rzadko wypróbowuję przepisy znalezione w czasopismach, ale ostatnio się złamałam i absolutnie nie żałuję, a przepis ląduje w ulubionych.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • 2- łyżki cukru
  • 1 jajko
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • sól
Na nadzienie:
  • 50 dag mielonego twarogu
  • 2 żółtka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki
  • 1 jajko do smarowania

Sposób przygotowania:

Mąkę połączyć ze szczyptą soli, przesiać. Dosypać cukier. Dołożyć schłodzone i pokrojone na małe kawałki masło. Siekać nożem, aż powstaną grudki. Następnie dodać jajko i śmietanę. Szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na około 30 minut do lodówki.

Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem waniliowym i śmietanką. Posłodzić do smaku. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek. Wyciąć po 12 kółek o średnicach 12 i 8 cm. Na środku większych krążków położyć porcje nadzienia. Przykryć mniejszymi krążkami ciasta. Brzegi większych krążków posmarować roztrzepanym jajkiem, wywinąć i docisnąć do wierzchniej warstwy ciasta formując falbankę. Ciasteczka posmarować resztą jajka. Piec 30 minut w temperaturze 180 st.

Najtrudniejsze jest nadanie odpowiedniego kształtu i ulepienie ciasteczek, ale gdy dojdzie się do tego jak to najlepiej zrobić, wychodzą pyszne! Absolutnie polecam.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
mama_idalki
Czas publikacji:
niedziela, 08 lutego 2009 18:13

Polecane wpisy

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Kanał informacyjny

adopt your own virtual pet!